De Chinese cultuur; waarmee moet u rekening houden bij produceren in China?

Produceren in China, de Chinese cultuur; waarmee moet u rekening houden?

De Chinese cultuur, een compleet andere cultuur in vergelijking met de westerse wereld. Een cultuur met een sterke hiërarchie, veel respect en vele andere gebruiken. Dit is voor veel westerse bedrijven een grote uitdaging maar vaak ook een speciale ervaring. In deze blog gaan we het hebben over tradities, normen en waarden die u zeker niet moet vergeten als u voor een zakelijk bezoekje naar China gaat. De juiste gebruiken hanteren kan cruciaal zijn voor uw toekomst en JDLsourcing helpt u daar graag bij als uw productiepartner wanneer u uw producten zou willen laten produceren in China!

Tradities, normen en waarden in China

Bent u van plan om uw producten te laten produceren in China? Dan zal u rekening moeten houden met de tradities, normen en waarden van de Chinese cultuur. Hieronder gaan wij het dan ook hebben over de tradities, normen en waarden van de Chinese cultuur en wat u kunt doen om uw bezoek in China zo succesvol mogelijk te maken.

De ontmoeting en begroeting

De begroeting: Volgens de zakelijke Chinese etiquette is het gebruikelijk om bij de begroeting een knikje te geven gevolgd door langdurig handen schudden of een kleine buiging. Bij een buiging wacht u eerst totdat uw zakenrelatie buigt voordat u zelf buigt. Vergeet ook niet dat respect erg hoog staat in de Chinese cultuur, dus houdt het gesprek in het begin zakelijk en vermijd grapjes. Een paar Chinese zinnen leren vóór je eerste ontmoeting is dé perfecte ijsbreker.

Cadeau en visitekaartje: Het geven van een cadeau is meestal niet gebruikelijk op de eerste afspraak. Echter wordt dit soms wel gedaan en meestal wordt er dan een typisch Nederlands geschenk gegeven. Tot slot komen we bij het visitekaartje. Het visitekaartje wordt gezien als een cruciaal punt en kan de gehele kennismaking en eventuele zakenpartnerschap compleet tenietdoen als dit niet volgens de gebruikelijke zakelijke Chinese etiquette verloopt. Het uitwisselen van visitekaartjes kent namelijk een protocol. Het kaartje wordt met beide handen aangeboden met de vingers langs de zijden van het Chinese opschrift aan de bovenzijde. Bij het aannemen van het visitekaartje neem u het visitekaartje ook met beide handen aan. Let ook op dat u niet direct het kaartje opbergt maar dat u het grondig bestudeerd.

Een tolk inzetten: Voor het geval dat uw zakenrelatie geen Engels kan praten zal u een zakelijke tolk moeten inhuren. Dit is meestal niet al te makkelijk en er kan een flink prijskaartje aan hangen. Het is aan te raden om niet te kiezen voor een student als tolk aangezien studenten vaak niet de zakelijke kennis en ervaring onder de knie hebben. 

Wilt u dit nou liever uitbesteden wanneer u uw producten zou willen laten produceren in China? Kijk dan hieronder bij wat JDLsourcing voor u kan bieden als uw productiepartner!

Uw zakelijke relatie onderhouden

Gezellig tafelen: Het is zeer gebruikelijk om uw zakenrelatie uit te nodigen of uitgenodigd te worden door uw zakenrelatie om een hapje te gaan eten of in de avond naar een karaokebar te gaan. Een etentje en/of karaokebar gaat meestal lang door. Hierbij wordt flink gedronken dus zorg ervoor dat u niet op een lege maag gaat.

Bij het tafelen is het gebruikelijk dat u niet over zakelijke onderwerpen praat. Vermijd deze onderwerpen dan ook en houdt de sfeer er lekker in! Tevens is het vasthouden van iemand zijn blik of vaak goed bedoelde aanrakingen zoals een schouderklopje over het algemeen niet gewaardeerd. 

Een zakelijke meeting

Wanneer u wilt produceren in China zal er af en toe zeker een zakelijke meeting plaats moeten vinden. U zal zeer duidelijk moeten zijn in wat u van hun verwacht en zij van u. Verdiep u daarom ook goed in de Chinese cultuur en in het bedrijf waarmee u een relatie zou willen aangaan. 

Een presentatie: Voor bij de meeting zal u een presentatie moeten geven met daarbij een gedetailleerde PowerPoint of een gelijke soort. Zorg ervoor dat deze PowerPoint in het zwart-wit gemaakt is tenzij u er zeker van bent dat het gangbaar is. Het zit namelijk zo dat in de Chinese cultuurbepaalde kleuren erg gevoelig kunnen liggen. Zo schrijft u bijvoorbeeld nooit, maar dan ook NOOIT een naam in het rood. Vroeger werden namelijk ter dood veroordeelde namen opgeschreven met kippenbloed. Tegenwoordig wordt dit wel gedaan doormiddel van rode inkt maar houdt er dus sterk rekening mee in uw presentatie. 

Verder is het aan het meest senior persoon in uw gezelschap om het woord te voeren zeer gebruikelijk. Het gaat hier namelijk om hiërarchie en het meeste respect gaat dan ook vaak uit naar het oudste persoon in het gezelschap. Zorg er ook voor dat wanneer u een buiging maakt dat u net iets dieper buigt naar het oudste persoon in het gezelschap van uw zakelijke relatie. 

De betekenis van het woord “nee”: Tot slot komen we bij het lastigste en mogelijk het meest verwarrende gedeelte van de Chinese cultuur, de betekenis van het woord “nee”. Chinezen houden er namelijk niet van om nee te zeggen. Dus als een Chinees “ja” zegt of “ik zal er even over nadenken” kan het zo zijn dat ze eigenlijk “nee” zeggen. Let dus heel goed op de gezichtsuitdrukking die ze geven bij het antwoord. Dit kan zeer frustrerend zijn, helemaal als u uw producten zou willen laten produceren in China. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat wanneer u uw producten laat produceren in China dat er een compleet ander voorwerp uitkomt. Ze kunnen misschien wel ja gezegd hebben bij het laten zien van uw ontwerp maar het kan alsnog compleet anders uitpakken.

Om deze reden is het sterk aangeraden om ter plaatse regelmatig tussentijdse kwaliteitscontroles uit te laten voeren. Wilt u meer te weten komen over tussentijdse kwaliteitscontroles en hoe dit in zijn gang gaat? Lees dan hier meer over tussentijdse kwaliteitscontroles!

Wilt u nou liever al deze verwarringen en tijdrovende activiteiten uitbesteden wanneer u uw producten zou willen laten produceren in China? Kijk dan hieronder bij wat JDLsourcing voor u kan bieden als uw productiepartner!

JDLsourcing helpt u met produceren in China

Al deze tradities, normen en waarden kunnen erg ingewikkeld zijn wanneer u uw producten zou willen laten produceren in China. De vele mogelijke verwarringen en tijdrovende activiteiten die aan te pas komen kunnen voor veel lastige situaties zorgen. Gelukkig is JDLsourcing hier om al deze taken op zich te nemen zodat u niet voor lastige situaties komt te staan. 

JDLsourcing is namelijk lokaal aanwezig in China om uw productie in China vlekkeloos te laten verlopen. Bij het produceren in China is het van groot belang dat uw productie op de voet gevolgd wordt om te verzekeren dat alles naar wens verloopt. Om te controleren of alles goed verloopt worden er regelmatig kwaliteitscontroles uitgevoerd. Dit wordt gedaan door de fabriek lokaal te bezoeken en daar ter plekke de controles uit te voeren. 

Naast de kwaliteitscontroles wordt er gecontroleerd of de fabrikant over alle benodigde certificaten beschikt en worden alle onderhandelingen lokaal besproken om een zo gunstig mogelijke overeenkomt voor u op te stellen. 

JDLsourcing is gespecialiseerd in maatwerk productie in China. Met jarenlange ervaring en de juiste kennis hebben we vele klanten blij mogen maken. JDLsourcing ontneemt al uw zorgen.

Bent u klaar om uw product te produceren in China? Neem dan contact op met ons team!