Oorzaak van kwaliteitsproblemen in China | JDLsourcing | China sourcing

Kwaliteitsproblemen in China; wat zijn de oorzaken en hoe kunt ze voorkomen?

Kwaliteitsproblemen in China, is meestal de voornaamste reden voor een inkoper om niet te produceren in China. Misschien heeft u het al eens meegemaakt, u heeft een product laten produceren in China en het pakt compleet anders uit of het functioneert niet zoals u eigenlijk gewild had. Maar waar ligt dit nou aan? Welke tekortkomingen zorgen er nou voor dat er kwaliteitsproblemen bij de productie ontstaan? En het belangrijkste natuurlijk, hoe zijn deze problemen te voorkomen? In deze blog geven wij u een top vijf van de meest voorkomende kwaliteitsproblemen bij het laten produceren van uw producten in China, waar u op moet letten en wat JDLsourcing te bieden heeft om deze problemen te voorkomen! 

Kwaliteitsproblemen in China 1: Productiefouten veroorzaakt door de fabrikant

Als het productiepersoneel van de fabrikant op grote schaal productiefouten heeft gemaakt, zal de fabriek opzoek gaan naar oplossingen. Het komen met oplossingen staat vanuit de fabrikant altijd in verband met zo min mogelijk verlies maken op de order. Als eerst wordt er een afweging gemaakt wat betreft de grootte van de klant waarvoor wordt geproduceerd. Is het een belangrijke klant of is dit een klant die we mogelijk kunnen verwaarlozen?

In het tweede geval zal de fabriek nog gewoon proberen uit te leveren. Immers, wanneer de order al uit de haven is vertrokken en de betaling is voldaan is het een lastig proces om nog uw geld terug te krijgen.

JDLsourcing zorgt, als uw productiepartner ervoor dat deze fouten op tijd ontdekt worden doordat we lokaal aanwezig zijn bij de bron van uw productie. U heeft een veel sterkere onderhandelingspositie als de producten nog bij de fabrikant liggen en de restant betaling nog voldaan moet worden. Daarnaast ben je ten alle tijden op de hoogte van de werkelijke status van je productie.

Kwaliteitsproblemen in China 2:
Een (te) lage prijs betekend vaak ook lage kwaliteit

Wanneer een nieuwe fabrikant in China je absurt lage prijzen aanbiedt om je product te produceren, moet er een alarm belletje gaan rinkelen. Bij te lage prijzen gaat de fabrikant namelijk zijn winst pakken door op kwaliteit in te leveren. Daarom is het van belang dat je weet wanneer je inkoopprijs bij onderhandelingen de ondergrens heeft bereikt. Een fabrikant in China zal in het algemeen geen order afslaan, zij zullen eerder minder kwaliteit leveren met een te lage prijs. Daarnaast zullen weinig fabrieken in China aangeven dat het te moeilijk gaat worden om uw gewenste prijs te leveren voor de afgesproken prijs.

We hebben nauw contact met ons lokale team in China die de onderhandeling aan gaat met de fabrikant. Zij hebben de nodige ervaring om een onderhandeling scherp in te zetten met de juiste prijzen zonder in te leveren op kwaliteit.

Kwaliteitsproblemen in China - BlogFoto 1: Productie fout mogelijk vanwege besparing op kwaliteit.

Kwaliteitsproblemen in China 3:
Productiefouten als gevolg van hoge werkdruk

In China heeft een fabrikant te maken met lage en hoge productieseizoenen. In het algemeen zijn er twee periodes welke vrijwel altijd voor een overvolle productielijn zorgt. Het gaat hier over de maanden juli, september en de periode vóór Chinees nieuwjaar. Als gevolg van de vraag naar voorraad in de hoogtij dagen van de retail, is er in de maand juli en september een hogedruk op de productiecapaciteit. De overvolle productielijnen in de periode vóór Chinees nieuwjaar bestaan, omdat vele bedrijven voordat heel China een maand vakantie heeft hun producten op transport willen hebben. Zo kan het afnemende bedrijf deze periode overbruggen.

Door het uitblijven van leveringen kan het zo zijn dat het afnemende bedrijf een periode weinig of geen handel heeft. Dit wil de fabrikant voorkomen om de zakelijke relaties niet te schaden door weinig producten te leveren. Hierbij is het ook belangrijk dat de Chinese fabrikant het jaar zo goed mogelijk wil afsluiten. Dit geld niet alleen voor het bestuur, maar ook voor de sales medewerker die graag nog zo veel mogelijk commissie wil vangen voordat het jaar voorbij is. In deze periodes vinden dan ook de meeste concessies op kwaliteit plaats. Logisch gevolg hiervan is dat door de overvolle productielijnen en de druk op de werknemers meerdere kwaliteitsproblemen veroorzaken dan met een lagere werkdruk.

Deze kwaliteit concessie kan alleen voorkomen worden door kwaliteitscontroles in te zetten binnen het productieproces. In principe kan het bij een constatering van een kwaliteitsprobleem al te laat aangezien er geen ruimte is om nieuwe producten te fabriceren.

JDLsourcing zorgt er als productiepartner voor dat dit probleem opgelost wordt door gecertificeerde third party kwaliteitsinspecteurs naar de fabriek te sturen voor tussentijdse kwaliteitscontroles. In overleg met u zal er een strakke planning neergezet worden die op deze drukke periode inspeelt.

Kwaliteitsproblemen in China - BlogFoto 2: Super man of Spider man?

Kwaliteitsproblemen in China 4:
Concessies vanuit een sales medewerker

Een sales medewerker bij een Chinese fabrikant werkt voor een vast loon per maand en ontvangt daar bovenop commissies over orders die zij binnen hebben gehaald. Dit is natuurlijk een goed systeem om je medewerkers te motiveren, echter heeft het ook een averechtse werking. Omdat de medewerkers hierdoor focussen op het zoveel mogelijk binnen halen van orders, wordt er minder aandacht besteed aan andere belangrijke zaken. Dat de gewenste kwaliteit en de leveringstijd zijn zoals de klant het wil, is hierdoor vaak niet meer de hoofdgedachte van een sales medewerker.

Dit komt het meeste voor bij bedrijven die hun orders plaatsen via Alibaba of andere dergelijke websites. Je krijgt contact met een hongerige sales medewerker of erger, een “trading company” die zich voordoet als de fabrikant. Het komt hierbij vaak voor dat deze partijen concessies doen in de eerlijkheid en duidelijkheid naar de klant toe om aan de wensen van de klant te kunnen voldoen. Dit allemaal maar om de order binnen te halen zodat u niet terug kan.

Wanneer je je producten wilt laten produceren in China komt dit helaas maar al te vaak voor, echter weet JDLsourcing dit probleem te vermijden! Doordat wij lokaal een fabriek kunnen bezoeken, kunnen we ingecalculeerde beslissingen maken met welke fabriek we wel/geen zakendoen. Zo zorgen wij er dus voor dat uw product naar verwachting opgeleverd zal worden en dat u niet betaalt voor een lagere kwaliteit of een product die niet eens functioneert naar wens.

Kwaliteitsproblemen in China 5:
Kale facturen en offertes

Bij inkoop in China wordt men vaak geconfronteerd met kale en simpele offertes waarbij specificaties van producten zeer onduidelijk wordt aangegeven. Deze offertes bevatten vaak vrijwel geen kwaliteitsvoorwaarden of andere afspraken. Door die beperkte offertes uit te geven geeft de fabrikant zichzelf veel ruimte om aan de kwaliteit te sleutelen bij de productie van het product. Bijvoorbeeld als er geen overeenkomst wordt gemaakt over materialen van een frame, kan de fabrikant in principe zelf bepalen of een frame van slechtere kwaliteit wordt gemaakt. De fabrikant kan bijvoorbeeld ervoor kiezen schroeven van een goedkoper materiaal te gebruiken, dit alles doen ze in het kader om zo veel mogelijk winst te maken. Zo kan het product er aan de buitenkant er helemaal goed uitzien maar aan de binnen kant kan het een rotzooi zijn, dit kan een probleem worden voor onze Europese kwaliteitsstandaarden.

De aanname dat een sales medewerker nee zal zeggen wanneer iets niet kan is echt een beginnersfout in China. Op de offerte moeten alle punten zijn vermeld zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Vaak raden wij ook aan om mondeling besproken ervan uitgaande dat de medewerker u heeft begrepen en alle eisen zal voldoen. Echter heeft een mondelinge overeenkomst geen enkele waarde in China.

Omdat mensen in het westen (naar mijn mening) neerkijken op Chinese sales medewerkers, verwachten ze in het algemeen ook niet een gedetailleerde offerte. Een kale offerte wordt eerder geaccepteerd omdat men ervan uit gaat dat dat de normale gang van zaken doen in China is. Wanneer particulieren/bedrijven hun producten willen laten produceren in China gaan ze er dan ook maar al te vaak de mist in door ervan uit te gaan dat dit de normale gang van zaken doen is in China.

Ons zorgvuldige team in China ziet erop toe dat er duidelijke vertaalslag wordt gemaakt van uw productspecificaties richting de fabrikant. Zo kunnen deze Chinese fabrikanten er niet omheen draaien en krijgt u wat u besteld heeft.

Kwaliteitsproblemen voorkomen met JDLsourcing:

Zoals u hierboven gelezen heeft zijn er veel mogelijke kwaliteitsproblemen die voor kunnen komen wanneer u uw producten laat produceren in China. JDLsourcing heeft door de jaren heen veel kennis en ervaring opgebouwd om deze kwaliteitsproblemen te voorkomen. Zo zorgt JDLsourcing als productiepartner ervoor dat voortijdig fouten ontdekt worden, de onderhandelingen lokaal bij de fabrikant plaatsvinden om zo de scherpste prijzen te krijgen, er tussentijdse kwaliteitscontroles uitgevoerd worden, de keuze van een fabrikant lokaal beslist wordt of ze aan de juiste eisen voldoen en natuurlijk dat de offerte ook helemaal compleet is.

JDLsourcing is gespecialiseerd in produceren in China. Klik hier voor voorbeelden van projecten die we eerder hebben geproduceerd. Voor meer informatie over produceren in China kunt u terecht op onze Produceren in China blog.

Bent u klaar om uw product te produceren in China? Neem dan contact op voor een offerte op maat.

Kwaliteitsproblemen in China - Blog