Produceren in Turkije - JDLsourcing - Voordelen van produceren in Turkije

Produceren in Turkije; wat zijn de voordelen & nadelen?

Produceren in Turkije; wat zijn de voordelen en nadelen van uw product laten produceren in Turkije?

Turkije is een bekende handelspartner van Nederland en de EU.  De economie van Turkije is een mix van traditionele vakmanschap en moderne industrie. Kleding en textiel behoren tot de best presenterende industrieën vlak gevolgd door groenten en fruiten, en ijzer en staal. Verder ligt het op een strategisch geografisch punt en heeft vaak lagere loonkosten dan westerse landen. Echter zijn er ook wat nadelen waarmee je geconfronteerd kan worden bij produceren in Turkije. In de blog gaan we het hebben over de voordelen en nadelen van produceren in Turkije en wat JDLsourcing te bieden heeft als uw productiepartner om deze nadelen te voorkomen.

Produceren in Turkije

Voordelen van produceren in Turkije :

1. Lage productiekosten met hoge kwaliteit

Turkije is een van de meest aantrekkelijke lagelonenlanden, ook al ligt het loon hoger dan in landen zoals Pakistan. Toch is Turkije vaak aantrekkelijker, dit komt door een goede verhouding tussen de industriële productiviteit en de loonkosten. Daarnaast heeft het strenge eisen voor arbeidsomstandigheden en kwaliteit. Hierdoor is het een van de meest geschikte landen voor uitbesteding van industriële activiteiten.

2. Natuurlijke grondstoffen

Verder is het land rijk aan grondstoffen die nodig zijn, Turkije staat tiende in wereld in termen aan de diversiteit van de mineralen productie in het land.  De natuurlijke hulpbronnen van Turkije bestaan onder andere uit steenkool, koper, goud. Ook heeft het een rijke bron aan grondstoffen zoals katoen.

3. Infrastructuur en invoerrechten

Turkije heeft de afgelopen decennia flink geïnvesteerd in de infrastructuur. De Turkse infrastructuur behoort tot de beste ter wereld. Hierdoor kan er een betrouwbare en snelle distributie lijn worden opgesteld. Vanwege de douane-unie tussen de EU en Turkije betaal je op de meeste producten vanuit Turkije geen invoerrechten. Wel is het hiervoor belangrijk dat de producten een ATR-certificaat hebben om te bewijzen dat het product van Turkse herkomst is.  

De nadelen van produceren in Turkije :

1. Zaken cultuur

De corona crisis heeft ons allemaal bewust gemaakt van het feit dat we te afhankelijk zijn van andere De Turkse cultuur verschilt sterk van de Westerse cultuur. Ten eerste hebben ze in Turkije een veel sterkere hiërarchie. Tijdens zakendoen kan je niet zomaar een persoon overslaan, daarnaast moet je bij afspraken met hooggeplaatste personen iemand meenemen van hetzelfde ‘gewicht’. Deze verschillen kunnen veel tijd kosten. Verder is het in de Turkse cultuur normaal om een relatiegeschenk mee te nemen naar de afspraken. Als je echt een belangrijke afspraak hebt kan het zelfs zijn dat ze je niet alleen beoordelen op functie maar ook bijvoorbeeld het merk van je pak of auto.

2. Cultuur en taal

De meeste Turken hebben een beperkte beheersing van de Engelse taal, hoewel de jongere generatie steeds meer Engels leert kan het merendeel dit niet volledig. In Turkije moet je ook rekening houden met een andere lichaamstaal. Oogcontact, mimiek en gebaren zijn een groot deel van de communicatie. Daarnaast houden Turken minder afstand van elkaar dan in Nederland. Verder is het belangrijk om de Islamitische gewoontes te respecteren. Hierom is het slim om een Turkse tol in te huren en om met iemand te werken die de Turkse en Islamitische cultuur kent.

3. Lira

Hoewel de Turkse economie de afgelopen 20 jaar sterk is gestegen kampt ook Turkije met de gevolgen van de Corona crisis. Momenteel speelt er een hoge inflatie in Turkije en blijft de Lira dalen in waarde. Op dit moment heeft dit nog een grote gevolgen voor de Europese markt. Dit kan wel gebeuren als bijvoorbeeld de lonen in Turkije omhoog gaan.

Produceren in Turkije met JDLsourcing

JDLsourcing:

JDLsourcing is gespecialiseerd in produceren in Turkije. Wij helpen je als productiepartner om optimaal te profiteren van de genoemde voordelen en om de nadelen te vermijden. JDLsourcing ontzorgt het complete productieproces zodat jij in alle rust kunt focussen op uw kernactiviteiten.

Bent u klaar om uw product lokaal te produceren in Europa? Neem dan contact op met ons team!

    U kunt ook een uitgebreidere offerteaanvraag versturen.

    Formulier inklappen