MVO in China: Updates over duurzaam produceren in China

MVO in China: Wat zijn de laatste updates als het gaat om duurzaam produceren in China? 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen, ook wel MVO genoemd, heeft steeds meer aandacht gekregen in China. Tegenwoordig staat alles in het teken van duurzaam produceren en wij van JDLsourcing letten daar dan ook extra goed op wanneer wij een fabrikant de opdracht geven om uw producten te laten produceren in China. In deze blog gaan we het hebben over wat de laatste updates zijn, en waar JDLsourcing als uw productiepartner extra goed op let als het gaat om duurzaam produceren in China.

De laatste MVO-updates in China

Er zijn vele factoren waardoor de Chinese overheid en de fabrieken zelf steeds meer willen doen aan MVO. Zo is het bijvoorbeeld dat MVO niet langer alleen staat voor People Planet Profit maar voor een manier om marktpositie te krijgen of te versterken. De Chinese overheid begint dan ook steeds meer de waarde van MVO in te zien om zo een sterkere marktpositie te krijgen. Aangezien de meeste bedrijven in voornamelijk 

West-Europa en Amerika zich hier steeds meer in optimaliseren zal China ook met de MVO-trend mee moeten gaan om niet buiten de boot te vallen. 

Hieronder gaan we verder in op de nieuwe factoren waardoor de Chinese overheid en de fabrieken steeds meer willen doen aan MVO om vervolgens duurzaam te kunnen produceren in China. 

Meegaan met de tijd en wens van de klanten

Duurzaam produceren in China is steeds belangrijker. Dit komt mede doordat Europese en Amerikaanse bedrijven steeds meer restricties krijgen van de lokale overheden in de desbetreffende landen en natuurlijk de wensen van de klanten. Zo heeft Nederland de OESO-richtlijnen, deze richtlijnen maken duidelijk wat er van alle bedrijven verwacht wordt die internationaal ondernemen op het gebied van MVO. Zo bieden deze richtlijnen handvaten voor bijvoorbeeld maatschappelijke kwesties als corruptie, kinderarbeid en milieu. Zie hier de OESO-richtlijnenvoordat u uw producten gaat produceren in China. 

Verder hebben we dus ook de wensen van de klanten. Veel bedrijven die hun producten laten produceren in China willen aan kunnen tonen dat zij hun producten duurzaam laten produceren in China. Dit doen ze om hun marktpositie te versterken maar ook ter preventie dat het bedrijf zelf, maar ook de koper in aanraking komt met bijvoorbeeld kinderarbeid. Dit wil iedereen maar al te graag voorkomen aangezien dit veel slechte publiciteit en sancties met zich mee kan brengen. 

Verbetering in arbeidsomstandigheden en milieu 

De hoge productiegroei in China neemt ernstige gevolgen met zich mee. Zowel voor het milieu als arbeidsomstandigheden. Het milieu wordt ernstig aangetast op luchtkwaliteit, waterkwaliteit en bodemkwaliteit. Dit is vervolgens heel slecht voor de biodiversiteit van het land. Gelukkig worden steeds meer mensen zich bewuster van hoe erg deze gevolgen kunnen zijn voor het milieu, en daar wordt de Chinese overheid zich ook steeds meer bewuster van. Zo probeert de Chinese overheid momenteel een balans te creëren tussen duurzaamheid en economische groei. China mag dan wel een van de grootste vervuilers van de wereld zijn momenteel maar China is overigens ook erg gestegen in het vechten tegen vervuiling. China is inmiddels een van de grootste investeerders in groene energie en wilt echt een verschil gaan maken voor de hele wereld. 

Ook in de arbeidsomstandigheden is vooruitgang te zien. Voorheen was het zo dat de bescherming van de werknemers wel nauwkeurig genoteerd stond in het nationale arbeidsrecht maar dat dit in de praktijk meestal niet te zien was. Tegenwoordig probeert de Chinese overheid hierin veel strenger op te treden, wetende dat het niet humaan is, slecht voor het aanzien van het land is en dat het ook vele negatieve gevolgen met zich mee kan brengen voor fabrieken waarmee contracten in het buitenland verbroken worden ter gevolgen van slechte arbeidsomstandigheden. 

Anti corruptie in China

Corruptie in China komt helaas bij zowel de Chinese overheid als het bedrijfsleven voor. Net als slechte arbeidsomstandigheden en slechte milieurichtlijnen weet de Chinese overheid dat dit slecht is voor zaken doen met het buitenland. De Chinese overheid probeert hier dan ook steeds meer op te letten. Zo heb je in Nederland en vele andere landen dat elke vorm van omkoping strafbaar bevonden wordt. Dit geldt natuurlijk ook als een Nederlands bedrijf dit in het buitenland doet. Dit kan vervolgens heftige straffen met zich meebrengen. 

JDLsourcing en MVO; waar letten wij extra op?

Bij JDLsourcing staat MVO hoog in het vaandel en wij trekken dan ook alles uit de kast om dit zo goed mogelijk te optimaliseren.  

Naast internationale standaarden zoals BSCI & SA8000 hanteren wij een eigen code of conduct.De Aziatische fabrikanten waarmee wij samenwerken en die voor ons produceren zijn allemaal verplicht deze code of conduct te tekenen. Met behulp van deze code of conduct kunnen wij zaken zoals kinderarbeid en gedwongen arbeid uitsluiten.

Naast onze hoge eisen op het gebied van social compliance, hanteren we ook strenge eisen voor de testen en certificeringen voordat we een fabrikant goedkeuren voor de productie van uw producten in Azië. Op deze manier zorgen wij ervoor dat uw goederen voldoen aan de EU-standaarden zoals CE, RoHS, REACH en ga zo maar door.

Dankzij onze lokale aanwezigheid in Azië, kunnen wij naleving van onze afspraken met fabrikanten controleren door middel van fabrieksbezoeken en/of factory audits. Deze resultaten bespreken wij uiteraard ook op een transparante manier met de eindklant.

Als partner van MVO Nederland hebben we toegang tot een netwerk vol MVO-enthousiastelingen die ons weer inspireren en ondersteunen om de volgende stap te zetten. Op deze manier kunnen wij stap voor stap ook onze impact & resultaten op het gebied van MVO blijven verbeteren.

Heeft u nou nog vragen over ons MVO-beleid? Dan verwijzen wij u graag door naar onze contactpagina! Ook kunt u hier terecht als u een afspraak zou willen maken voor als u iets zou willen laten produceren in Azië! Dan helpt JDLsourcing, als uw productiepartner, maar al te graag bij het laten produceren van uw producten in landen zoals China en Pakistan.