Lokaal produceren: Produceren in Europa

De corona crisis maakte één ding pijnlijk duidelijk: onze geglobaliseerde wereldeconomie is enorm kwetsbaar. Hoe maken we onze productieketens korter en daarmee onze economie weerbaarder? Gaan we straks weer massaal in China produceren, of wegen de voordelen van lokaal produceren zwaarder?

Mede door de Covid-19 uitbraak, is ons netwerk aan producenten en leveranciers in Europa nog verder uitgebreid. Denk hierbij voornamelijk aan producenten in Turkije, Polen, Portugal en bij uitzondering zelfs Nederland. Sommige orders konden niet meer in China geproduceerd worden, maar wel in Europa. Vaak is dit duurder dan in China, maar de bijkomende voordelen maken het meestal meer dan waard.

De voordelen van lokaal produceren / produceren in Europa:

Verlaagde footprint (duurzamer).

Snellere levertijden (lagere voorraden en verbeterde cashflows).

Lagere transportkosten.

Geen koersrisico’s.

Lokale economie stimuleren.

De nadelen van lokaal produceren / produceren in Europa:

Hogere inkoopprijzen.

Niet geschikt voor alle producten.

Afhankelijkheid en oneerlijke concurrentie:

De corona crisis heeft ons allemaal bewust gemaakt van het feit dat we te afhankelijk zijn van andere landen in onze productie ketens. Denk bijvoorbeeld aan het grote tekort aan PPE artikelen in de afgelopen periode (mondkapjes, operatie jassen en nitrile handschoenen). Ziekenhuizen hadden geen mondkapjes omdat ze vanuit China niet snel genoeg naar Nederland konden komen. Hoeveel onnodige extra besmettingen zal dit opgeleverd hebben? Waarom zijn we voor zulke cruciale artikelen afhankelijk van een land aan de andere kant van de wereld?

Daarnaast spreken steeds meer economen en belangrijke spelers in de maak industrie hun zorgen uit over handelspraktijken uit China die het gelijke speelveld verstoren en markttoegang beperken, zoals ongewenste staatssteun en gedwongen en oneigenlijke toegang tot technologie. Lokale producenten worden steeds vaker aan de kant gezet voor Chinese producenten. Hiermee realiseert de inkooppartij een betere prijs, maar wel ten koste van de locale economie. Deze kritische noten raken ook steeds meer inkopende partijen, die zich mede noodgedwongen door corona, meer open stellen voor lokaal produceren.

Onze verwachtingen:

Wij verwachten dat sourcing in de toekomst steeds meer gericht zal zijn op “dichter bij huis”. Bepaalde artikelen zullen noodgedwongen in China geproduceerd moeten blijven worden, maar bij veel producten zijn er mogelijkheden om het lokaal te laten produceren. De inkopende partij moet bereid zijn hiervoor een premium te betalen en wij moeten een actievere rol gaan spelen in het benadrukken van de voordelen van lokaal produceren bij producten waar het mogelijk is.

Wij zijn trots op de ontwikkeling die we afgelopen jaar hierin al hebben gemaakt. Wij proberen onze klanten, waar mogelijk, steeds meer te stimuleren om in Europa te produceren. Vaak is dit duurder dan Azië, maar de bijkomende voordelen maken het meestal meer dan waard. Qua producten moet je hierbij o.a. denken aan:

– GOT (Biologisch gecertificeerde) of RPET textiel (kleding) + textiel accessoires (shopping bags etc).
– Custom made ABS/PP producten.
– Meubels/interieur artikelen.
– CNC staal/RVS producten.
* Producten die niet in de lijst staan kunnen altijd nog vrijblijvend “gesourced” worden.
 
Wat JDLsourcing kan betekenen bij produceren in Europa:
Wij zorgen dat jullie producties bij de juiste producent terecht komen. Daarnaast denken we mee over materiaalkeuzes om het product zo duurzaam mogelijk te houden. Na ontvangst van jullie aanvraag/specificaties ontzorgen we het gehele proces tot aan aflevering op het afgesproken adres. Klik hier voor een uitgebreidere uitleg over onze werkwijze.

JDLsourcing is gespecialiseerd in maatwerk productie in Europa en China. Met jarenlange ervaring en de juiste kennis hebben we vele klanten blij mogen maken. JDLsourcing ontneemt al uw zorgen.

Bent u klaar om uw product lokaal te produceren in China? Neem dan contact op met ons team!

Bronnen:
1) https://fd.nl/ondernemen/1340546/lokaal-produceren-in-antwoord-op-corona-in-emmen-kan-het-bijna
2) https://www.rtvnoord.nl/nieuws/189258/Waarom-in-China-produceren-als-het-hier-ook-kan
3) https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/lees/artikelen/2020/Lokale-maakindustrie.html
4) https://www.ed.nl/opinie/wim-van-der-leegte-van-vdl-groep-eindhoven-import-uit-china-bedreigt-welvaart~a2c5648f/