Produceren in Pakistan, de Pakistaanse cultuur; waarmee moet u rekening houden?

Pakistan, een veel belovend productieland met een sterk groeiende economie. Wanneer u uw producten zou willen laten produceren in Pakistan zijn er erg veel mogelijkheden. Echter heeft Pakistan zo zijn verschillen als het gaat om de cultuur en de vele gebruiken die zij hebben in vergelijking met ons. Zonder enige voorbereiding is de kans groot dat u tegen de lamp loopt. In deze blog wijzen wij u daarom graag op de cultuur verschillen in de Pakistaanse cultuur waar u rekening mee moet houden wanneer u uw producten zou willen laten produceren in Pakistan. De juiste gebruiken hanteren is cruciaal en JDLsourcing helpt u daar graag bij als uw productiepartner wanneer u uw producten zou willen laten produceren in Pakistan!

Tradities, normen en waarden in Pakistan

Bent u nou van plan om uw producten te laten produceren in Pakistan? Dan zal u rekening moeten houden met de tradities, normen en waarden van de Pakistaanse cultuur. Hieronder gaan wij het dan ook hebben over de tradities, normen en waarden van de Pakistaanse cultuur en wat u kunt doen om uw bezoek in Pakistan zo succesvol mogelijk te maken.

Zakelijke omgangsvormen

De begroeting: Handen schudden is de gebruikelijke vorm van begroeting. Als een sterk gelovig Islamitisch land is Pakistan erg hiërarchisch ingesteld. Mensen die een hoge functie hebben of al op leeftijd zijn krijgen meer respect. Laat dit ook zien wanneer u in het gezelschap bent van een ouder persoon of wanneer uw zakenpartner over een hoge functie beschikt. Echter is het zo dat een vrouw altijd het initiatief moet nemen met het handen schudden. Een man zal alleen bij een andere man het initiatief nemen bij het handen schudden maar niet bij een vrouw. 

Het geven van geschenken is overigens niet gebruikelijk. Het geven van een geschenk is alleen gebruikelijk als u bij uw zakenpartner thuis uitgenodigd bent. Houdt het bij een bescheiden geschenk zoals bloemen of chocolade. 

Kleding:Pak uw pak maar alvast uit te kast! Het is gebruikelijk om op te komen dagen in volledig kostuum met stropdas. Ook voor vrouwen is dit gepast, zolang het niet te strak zit. 

Taal: Wat betreft de taal die gesproken wordt in Pakistan hoeft u zich geen zorgen te maken. Wanneer u uw producten zou willen laten produceren in Pakistan is het namelijk zo dat u met uw fabrikant gewoon Engels kan praten. Met een bevolking van 180 miljoen mensen waarvan slechts 10 miljoen de moedertaal “Urdu” spreekt, spreekt de rest overigens vloeiend Engels.

Houdt rekening met het islamitische geloof: In Pakistan is het islamitische geloof in het dagelijks leven erg belangrijk. Houdt er dus rekening mee dat u zich aanpast tijdens Ramadan. Het is namelijk zo dat gedurende Ramadan dat er halve werkdagen gehanteerd worden in Pakistan. 

Zakelijke afspraken

Moet je op tijd komen?:Wanneer u zakendoet in Pakistan kunt er ervan uitgaan dat u even zal moeten wachten. Het is namelijk zo dat in de Pakistaanse cultuur dat ze vrij flexibel zijn als het gaat om op tijd komen. Gelukkig hebben we hier in Brabant het Brabants kwartiertje, dus voor de Brabanders onder ons hoeven we daar niet zo mee te zitten. Het is dus zeker geen ramp als u iets later ter plaatse bent maar houd voor de zekerheid wel een beetje rekening met uw planning. 

Contracten en besluitvorming: In Nederland is het gebruikelijk dat een contract vrij snel opgesteld kan worden en dat de besluitvorming zelfs ter plaatse gebeurt. Echter wanneer u uw producten laat produceren in Pakistan zal dit even tegenvallen. Het is namelijk zeer gebruikelijk dat de besluitvorming en het opstellen van een contract wel even kan duren. Dit verschilt natuurlijk per zakenpartner maar over het algemeen wordt hier vrij flexibel over gedaan. Zo kan het ook nog eens zijn dat uw zakenpartner eerst een wat persoonlijkere band met u wilt opbouwen voordat hij akkoord gaat. 

Probeer niet de onderhandeling te versnellen. Dit zorgt er alleen maar voor dat het onderhandelen langer zal duren. Het proberen te versnellen van de onderhandelingen wordt namelijk gezien als ongeduldig zijn. Dit wekt ook twijfels op, aangezien uw zakenpartner dan zal gaan twijfelen of er een addertje onder het gras ligt. Hierdoor gaat uw zakenpartner er alleen maar langer over doen. Wees dus geduldig en kijk een beetje aan waar uw zakenpartner zich comfortabel bij voelt. 

JDLsourcing als uw productiepartner

Al deze tradities, normen en waarden kunnen erg ingewikkeld zijn wanneer u uw producten zou willen laten produceren in Pakistan. De vele mogelijke verwarringen en tijdrovende activiteiten die aan te pas komen kunnen voor veel lastige situaties zorgen. Gelukkig is JDLsourcing hier om al deze taken op zich te nemen zodat u niet voor lastige situaties komt te staan. 

JDLsourcing is namelijk lokaal aanwezig in Pakistan om uw productie in Pakistan vlekkeloos te laten verlopen. Bij het produceren in Pakistan is het van groot belang dat uw productie op de voet gevolgd wordt om te verzekeren dat alles naar wens verloopt. Om te controleren of alles goed verloopt worden er regelmatig kwaliteitscontroles uitgevoerd. Dit wordt gedaan door de fabriek lokaal te bezoeken en daar ter plekke de controles uit te voeren. 

Naast de kwaliteitscontroles wordt er gecontroleerd of de fabrikant over alle benodigde certificaten beschikt en worden alle onderhandelingen lokaal besproken om een zo gunstig mogelijke overeenkomt voor u op te stellen. 

JDLsourcing gespecialiseerd in producten te laten produceren in Azië. Met jarenlange ervaring en de juiste kennis heeft JDLsourcing vele klanten blij mogen maken met de naar wens opgeleverde producten die geproduceerd zijn in Azië. JDLsourcing ontneemt al uw zorgen voor het gehele inkoopproces. Denk hierbij aan het zoeken naar een leverancier, het laten produceren van het product en de logistiek met de daarbij benodigde controles.

Heeft u nou een leuk idee en staat u te popelen om van uw idee werkelijkheid te maken? Grijp dan uw kans en neem contact op met JDLsourcing! Samen met onze lokale teams in Azië staan wij voor u klaar!