Chinees nieuwjaar: Hoe je vertragingen kunt voorkomen

Hoe u vertragingen tijdens Chinees nieuwjaar (CNY) kunt voorkomen

Het Chinese nieuwjaar (CNY) komt langzaam dichterbij. In 2020 valt deze periode tussen officieel tussen 25 januari tot 10 februari. Volgens de Chinese kalender is dit het begin van het jaar van de rat. Tijdens CNY zijn we extra voorzichtig met onze productie- en leveringsplanning. Alle fabrieken zijn namelijk voor een periode van ongeveer vier weken gesloten. Veel mensen vergeten rekening te houden met Chinese vakantieperiodes wanneer ze hun producties uitbesteden naar China.

Officieel begint het Chinees Nieuwjaar pas 25 januari, maar vaak zullen de eerste werknemers al vanaf 10 januari naar huis gaan. Zij keren terug naar huis om vakantie te houden en tijd door te brengen met hun familie. Houdt er dus grofweg rekening mee dat de meeste fabrieken dit jaar van 10 januari tot 10 februari gesloten zijn tijdens Chinees nieuwjaar.

Deze periode is vooral riskant voor producten die in het voorjaar verzonden moeten worden. Daarom wil ik u graag uitleggen hoe u vertraagde leveringen en kwaliteitsproblemen tijdens het Chinees Nieuwjaar kunt voorkomen.

1 Bereid een strakke planning voor om door het Chinees Nieuwjaar te komen en verder. .

Vraag je fabriek minstens 2 maanden vóór Chinees nieuwjaar naar hun vakantieschema. De meeste fabrieken zijn erg druk in de laatste maand(en) voor CNY, omdat elke klant wil dat zijn producten worden verzonden voor het begin van de CNY-vakantie. Regel en plan daarom uw bestellingen strak volgens de vakantieplanning van de fabriek om onverwachte vertragingen te voorkomen.

2 Investeer in een goede vertrouwensrelatie met uw leverancier of fabrikant.

Als u inkoopt uit China en net begint met het opbouwen van uw relatie met een nieuwe leverancier of fabrikant, zal het moeilijk zijn om die relatie op te bouwen in de maanden voorafgaand aan Chinees Nieuwjaar. Gedurende deze periode staan alle leveranciers en fabrikanten onder enorme druk. Als uw bedrijf het nieuwste is voor hun rekening, is het zeer waarschijnlijk dat uw goederen hun laatste prioriteit zullen zijn als het gaat om het voltooien van bestellingen en leveringen vóór de CNY-periode. Als u samenwerkt met een productiepartner of een sourcingbedrijf, moet u nagaan of ze tijdens deze periode ervaringen hebben met het omgaan van de drukte. Zorg ervoor dat u vraagt naar welke maatregelen zij hebben getroffen om hun klanten te helpen bij het plannen van CNY. Een groot voordeel van werken met een productiepartner of sourcingbedrijf is dat u kunt profiteren van hun betrouwbare leverancier/fabrieksnetwerk dat zij in de loop der jaren hebben ontwikkeld. Dit kan ertoe bijdragen dat uw producten op tijd worden verzonden tijdens de hectische CNY-drukte.

3 Let op de deadlines van de haven betreft het verschepen.

Boek uw zendingen ruim voor CNY. De deadline voor het laden van FCL/ LCL-containers is 3-4 dagen voor de start van CNY. Daarom is het slim om uw zendingen ruim voor CNY te boeken. Vrachtvervoerders zijn berucht om het verhogen van de vrachttarieven in deze periode, omdat de vraag dan groot is en degenen die het zich kunnen veroorloven meer betalen voor een snelle levering. Hier kan een vertrouwde zakelijke relatie met een sourcingbedrijf of expediteur extra van pas kan komen, aangezien de meeste van hen werken met vrachtvervoerders die meer georganiseerd zijn in het omgaan met de piekvraag van CNY.

4 Regel kwaliteitsinspecties.

Zoals je je kunt voorstellen, kan een bestelling van goederen met kwaliteitsproblemen vlak voor CNY een enorme vertraging veroorzaken. Fabrieken produceren op hoge snelheid omdat ze haast hebben om de producten op tijd af te krijgen. Tijdens deze periode kan de kwaliteit van het product daarom minder aandacht krijgen. Een kwaliteitsinspecteur kan het risico op uitgestelde verzendingen als gevolg van kwaliteitsproblemen of erger drastisch verminderen, dit voorkomt dat beschadigde goederen naar de deur van uw klant worden verzonden.

5 Nu je toch bezig bent, kun je ook op andere Chinese feestdagen vooruitplannen.

Chinees Nieuwjaar is de langste vakantieperiode in China, maar er zijn ook verschillende andere Chinese feestdagen die van invloed kunnen zijn op uw planning. Hier is een overzicht van alle andere feestdagen in China. De meeste fabrieken/ leveranciers zijn ook gesloten tijdens deze datums:

– Qing Ming Jie Festival             April 4th 2020

– International labour day       May 1st – 3rd

– Dragon Boat Festival               June 25th 2020

– Mid-autumn Festival              October 1st 2020

– Golden Week                            October 1st – 7th 2020

Chinees nieuwjaar - Blog